mardi 23 août 2016

La mirabelle de Lorraine

Spieszę donieść, że od niedawna, bo od 20 do 28 sierpnia trwa la Fête de la Mirabelle.

 Nie, nie chodzi o piękną kobietę imieniem Mirabella a o owoc...





Kiedy byłam mała zrywałam (cueillir, ramasser) często te owoce, żeby sobie podjeść (grignoter), ale nigdy nie robiliśmy w domu z niej przetworów (des produits). Nie wiem jak w innych regionach Polski, ale nie spotkałam się z tym jeszcze w Wielkopolsce. 

Cette petite prune ronde (oui, c'est une prune) obchodzi swoje święto we Francji, a dokładniej w Lotaryngii (en Lorraine). Dlaczego akurat ten owoc ? Podobno w XVI wieku król Francji Charles IX i jego matka Catherine de Médicis bardzo rozsmakowali się w przetworach z tego owocu i tak oto ta niewielka une pruine de couleur jaune stała się królową (la reine) tego regionu.

Obecnie wyróżnia się dwie odmiany (deux variétés) mirabelki - de Metz i de Nancy. Obie odmiany są odznaczone Indication Géographique Protégée, czyli Chronionym Oznaczeniem Geograficznym i widnieją pod nazwą "Mirabelle de Lorraine". Warto dodać, że owoce muszę przestrzegać pewnych ściśle określonych wytycznych m.in. nie mogą być większe niż 22 cm.



Według danych owoce wyłącznie z Lotaryngii zaspakajają 75% produkcji rynku światowego 
(une production mondiale) tj. około 15 000 tonnes rocznie (par an). Szczególnie w departamentach Meurthe-et-Moselle (54) i Meuse (55) można zauważyć sady z mirabelkami (des vergers avec des mirabiliers). Sekretem podobno jest idealny klimat (un climat parfait) i ziemie wapiennogliniaste (un sol argilo-calcaire)

Kiedy ten fruit d'or jest dojrzały (mur) zbiera się potrząsając drzewo (secouer l'arbre) albo zrywa się je ręcznie (une cueillette à la main). 

Co tak naprawdę przygotowuje się z tego owocu? Attention ! régalez vos papilles :)
Owoce są spożywane (consommer) w swojej naturalne postaci (la mirabelle est consommée en fruits frais),mrożone (ou surgelée) lub suszone (séchées). Oprócz tego robi się z niej : dżemy (des confitures), sosy do deserów (des coulis), syropy do rozpuszczenia (des fruits au sirop), ale także alkohol : l'eau-de-vie (wódka na bazie owoców) et la liqueur de mirabelle (likier).

Po zebraniu mirabelki (après la récoltes des mirabelles) zwykle w ostatnią sobotę sierpnia organizuje się le raid de la mirabelle, czyli takie mirabelkowe dożynki, gdzie oprócz degustacji można wziąć udział w różnych zabawach.


W Metz, jak już wspomniałam, własnie trwa la Fête de la Mirabelle podczas której odbywają się koncerty, wystawy, targi oraz wybór tej najpiękniejszej wśród Pań la Reine de la Mirabelle :) Trudno się dziwić skoro nazwa mirabelle pochodzi od mirabilis - wspaniała, najpiękniejsza.

Odsyłam Was też do filmiku, że poćwiczyć sobie słuchanie - je clique!


P.S. W Metz dużo budynków jest kolorze mirabelki ponieważ to symbol tego miasta - tak słyszałam:P

Mes sources :
Tourisme Lorraine
Metz - la fete de la mirabelle
Mirabelles de Lorraine
Merci pour Caroline. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire